Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Jobbsøkerguiden

Alt du trenger å vite for å få drømmejobben!

Vi i Adecco har jobbet med å rekruttere de beste kandidatene til jobbene i mange år. Vi har sikkert lest noen millioner CV-er og søknader, og gjennomført hundre tusentalls intervjuer. Vi tar forhandlinger til frokost og kobler tusenvis av kandidater sammen med våre oppdragsgivere. Det er dette som er produktet vårt.

Søk på våre ledige stillinger

Hva kan vi hjelpe deg med?

For at du skal lykkes med å finne ny jobb, har vi samlet litt av vår kunnskap i et lettlest format. Vi fokuserer ikke på feil eller fallgruver - men at du skal ha mulighet til å lykkes.

Finn jobb

Før du begynner å søke jobb, tenk over hva du kan, hva du vil, og hva du passer til. Dine interesser og personlige egenskaper er like viktige som tidligere erfaringer og resultater. Ved å tenke over dine egne styrker og positive erfaringer fra studier, stillinger og verv blir det enklere å skrive søknad og gjennomføre intervju.

interesser

tidligere erfaringer

ferdigheter

styrkene dine

Hvor finner du jobbene?

De fleste ledige jobber i Norge blir lagt ut på Finn.no og LinkedIn. Her kan du sortere etter bransje, nivå, og til og med anbefalte forkunnskaper. Du kan også finne jobber i sosiale medier, som på Facebook-grupper for ulike bransjer. Men ledige stillinger blir ikke alltid annonsert på de store portalene. Du kan også finne dem på det uformelle arbeidsmarkedet - i ditt eget nettverk eller på bedriftens egen nettside. Der kan du også finne kontaktinformasjon for relevante personer, og sende en åpen søknad.

Finn jobb på sosiale medier

Veldig mange jobber blir bare annonsert på sosiale medier. Det kan være nyttig å være på Facebook, der det kan finnes mange grupper for å dele ledige stillinger i ulike bransjer og byer. Hvis du for eksempel studerer markedsføring, kan du søke opp grupper med «jobb markedsføring Norge» som keywords. Hvis du har spesifikke bedrifter i kikkerten, kan du følge dem på Instagram og Twitter og bli varslet om når de legger ut ledige stillinger.

Du må selvfølgelig ha en LinkedIn-profil – les her om hvordan du bygger den steg-for-steg.

Mange rekrutterere søker deg opp på sosiale medier før de gir deg jobbtilbud. Derfor er det viktig å være nøye med hva slags bilder og informasjon som er offentlig tilgjengelig. Du må ikke ha headshot i dress på Instagram, men dobbeltsjekk personverninnstillingene dine på alle kontoer, og tenk gjerne over hva slags offentlige profilbilder du bruker.

Bygg nettverk på LinkedIn

På LinkedIn kan du følge bedrifter og personer du ønsker å jobbe for. Vær aktiv, lik innlegg og vis engasjement slik at du blir synlig. Les mer om hvordan du bygger en sterk LinkedIn-profil her.

Hvordan skrive CV

Å skrive CV trenger ikke å være vanskelig. Det aller viktigste er bare at du får vist frem akkurat din kompetanse og erfaring.

En CV med bra format og design kan gi deg større sjanse for et intervju, og være enklere å lese. Ofte får en jobb veldig mange søkere, og en CV som er godt strukturert øker sjansen for at den som leser får med seg hva som gjør akkurat deg rett for jobben.

CV-tips

Kronologisk Begynn med det du har gjort sist øverst, er du nyutdannet så start med utdanning hvis ikke så vil du starte med ditt siste arbeidsforhold. Før opp varighet med måned og årstall.

Vær ærlig Det er lett å avsløre overdrevne ferdigheter eller resultater.

Ta med erfaring utover jobb Frivillige verv, kurs, hobbyer og fag er alle eksempler på deg og din kompetanse, og kan tas med i CV om de er relevante for jobben du søker på.

Bilde Bilde eller ikke bilde? Velger du å ha med bilde, må bakgrunn være nøytral og du må gi et godt inntrykk. Ikke partybilder.

1 sides gratis CV 2 sides gratis CV

Hvordan skrive søknad

Ved siden av en god CV er en velskrevet søknad ofte inngangsbilletten til et jobbintervju. Mens CV'en tar seg av kalde fakta, skal søknaden utdype hvorfor du er rett person til akkurat denne jobben.

Relevans En god søknad skal ha relevans til utlysningsteksten. Ta utgangspunkt i stillingsannonsen. Vis at du har kvalifikasjonene stillingen krever. Ikke send et generelt søknadsbrev til stillingene du søker på.

Personlighet og motivasjon Beskriv dine personlige egenskaper og sørg for at motivasjonen for jobben skinner igjennom. Unngå klisjeer, f.eks. resultatorientert. Beskriv heller konkrete resultater du har oppnådd og vis til gode eksempler.

Dine sterke sider Få frem hvilke av dine kvalifikasjoner, resultater og erfaringer som passer bedriftens behov.

Ferdigheter Fortell om dine arbeidsmetoder, hvordan du løser en oppgave og hvordan du takler stress. Prøv å tegne et komplett bilde av din personlighet og dine ferdigheter.

En skreddersydd søknad Hver søknad må skreddersys til den jobben du søker der og da.

Du må ville Din motivasjon for jobben må skinne gjennom i søknaden.

Noen sjekkpunkter for søknaden

  • Les deg opp på bedriften på nettsiden deres og sosiale medier
  • Fortell hvorfor du mener du passer til jobben – kunnskap, erfaring, egenskaper.
  • Gi korrekt informasjon.
  • Vær bevisst på tonen, vis diskret selvsikkerhet uten å virke skrytete.
  • Unngå slang og vanskelige faguttrykk, mottaker bør forstå hva du har gjort.
  • Skriv aldri noe negativt om deg selv eller andre.

Følg opp søknaden?

Har du sendt en søknad og ikke fått svar, kan du ringe og sjekke om de har mottatt den. Mange rekrutterere er enige om at det er best å vente minst én uke etter at søknadsfristen er gått ut. Da har søknaden sannsynligvis nådd frem til riktig person. Du kan lese mer i bloggen vår om hvordan du følger opp din jobbsøknad.

Last ned eksempler på søknadsbrev

Søknad SØKNAD NYUTDANNET

Jobbintervju

Om bedriften liker CVen din, er neste steg intervju. Å være flink på intervju krever øvelse, og jo mer du forbereder deg jo bedre.

Formatet på jobbintervjuet varierer fra bedrift til bedrift. På et intervju kan du møte alt fra 1 til 4 personer. Ikke bli stresset, og prøv å være avslappet og motivert. Intervjuerne er som regel like spent som deg. De har, forhåpentligvis, jobbet mye med å plukke ut aktuelle kandidater og har store forventninger. Bare det å få komme til et jobbintervju er en seier i seg selv! Du er kvalifisert, nå skal du skille deg ut fra de andre kandidatene!

Forberedelser

Kjenn deg selv Tenk gjennom hvordan du vil presentere deg selv. Er du nervøs kan det hjelpe å trene på intervjusituasjonen. Øv deg foran et speil eller sammen med en venn.

Les deg opp om selskapet Du har allerede gjort research til jobbsøknaden som du kan lene deg på i intervjuet. Ofte vil du bli spurt direkte av intervjuerne hva du vet om bedriften.

Øv på format Hvis du virkelig vil imponere, kan du forsøke å svare på spørsmål med STAR-format. STAR står for Situasjon, Task, Action, Result.

Rekrutterer ønsker svar på følgende

Motivasjon

Virker du interessert i stillingen?

Engasjement

Brenner du for oppgavene? 

Kjemi

Vil du passe inn på arbeidsplassen? 

Resultater

Hva har du oppnådd tidligere?

Det en rekrutterer ser etter og ønsker å kartlegge er hva du kan, vil og passer til.

Tester

Tester brukes iblant i tillegg til intervju. Forskning viser at tester har høy verdi for å forutse sannsynligheten for hvordan noen vil prestere i neste jobb. Vær forberedt på tester i en jobbsøkerprosess.

Ulike tester man kan forvente å møte:

Evnetest Tester kognitive evner og generell intelligens. Slike tester måler evne til logisk og analytisk tenkning, problemløsningsevne og ditt potensiale for å lære nye oppgaver

Ferdighetstest Tester konkrete ferdigheter, eks språk, utregning

Personlighet/Integritetstester Kartlegger generelle atferdsmønster og tendenser, samt hjelper å identifisere individuelle styrker og utviklingsområder. Hvor godt passer personligheten til kompetanse

Referanser

Gode referanser kan være avgjørende for å sikre deg drømmejobben. Det er viktig å ha referansepersoner som har observert deg i jobb og som kan gi tilbakemeldinger på hva en rekrutterer lurer på.

Her har du noen tips til referanser:

1. Venner og familie oppfattes som inhabile, så oppgi en som kjenner deg profesjonelt.

2. Ha minimum 2 referanser klare med navn, bedrift og telefonnummer. Beskriv også hvilken rolle de hadde til deg (leder/kollega).

3. Avklar med referansen på forhånd om de vil stå som referanse og spør hvordan de ville beskrevet deg dersom de skulle bli ringt opp. Her kan du også få gode tips til jobbsøknaden.

4. Referansen bør kunne bekrefte det du sier om deg selv (eks: et resultat du oppgir eller konkrete arbeidsoppgaver du har hatt).

5. Mangler du referansepersoner? Hør med en lærer eller lignende som har kjennskap til din personlighet og evner.

Referanser er viktig!

Før en organisasjon eller bedrift ansetter, vil man som regel ringe en eller flere referanser før man gir et tilbud. Referansene dine forteller mye om deg, husk det!

Klar til å finne fremtidens jobb?

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Finn drømmejobben

Copyright © Adecco Norge