Sjekke jobbvarsler, se etter nye stillingsannonser, finpusse CV, skrive søknadsbrev, sende søknader – å søke jobb kan være tidkrevende. Det er ikke uvanlig å kjenne på manglende motivasjon, særlig når du blir avvist eller ikke får svar.
En av de største utfordringene når man ser etter jobb er å klare å holde motivasjonen oppe. Ved å gjøre noen små endringer kan du få tilbake tiltakslysten. Her er de beste tipsene til hvordan du beholder motivasjon under jobbsøkingen.
1. Hold deg til en daglig rutine
Å følge en fast daglig rutine vil øke grunnlaget ditt for en vellykket jobbsøking
Den enkleste måten å komme i gang på, er å stå opp til samme tid hver dag – akkurat som om du skulle på arbeid. Neste skritt er å sette av en fast tid til jobbrelaterte oppgaver og holde deg til den i så stor grad som mulig. På den måten kan du unngå å bli utbrent under jobbsøkingen. Ta regelmessige pauser for å gjøre noe du liker. Når du går tilbake til jobbsøkingen, er du opplagt og fokusert.
2. Sett deg realistiske mål
Å ha konkrete mål å strekke seg etter er bra for motivasjonen, men de må være realistiske. Hvis ikke kan selvtilliten få seg en knekk, og det er ikke bra for jobbsøkingen. Sett opp både daglige og ukentlige mål, og vær spesifikk med begge deler. Du kan f.eks. bruke én dag på å redigere LinkedIn-profilen og CV-en din, den neste til å kontakte tre personer, den neste til å søke på tre stillinger. Med en gjennomtenkt tilnærming har du større sjanse for å få en stilling som passer nettopp for deg.
3. Tenk positivt
Negative tanker har lett for å melde seg, men prøv heller å fokusere på det du har oppnådd. Les gjennom referansene fra tidligere arbeidsgivere og kolleger. Sett opp en liste over kvalifikasjonene og egenskapene dine. Skriv ned arbeid du er stolt av og har fått anerkjennelse for. Bare fordi du ikke har jobb akkurat nå, betyr ikke det at alt det gode arbeidet ditt er verdiløst. Feir små seire og ikke tenk for mye på tilbakeslag. Når du får avslag på en jobb, ber du om tilbakemelding og tar lærdom av det til neste intervju. Ved å tenke fremover kan du bli mer positiv.
4. Kompetanseutvikling
Har du funnet drømmejobben, men mangler noen av kvalifikasjonene som kreves? Selv om du ikke kan krysse av for alt på hver stillingsbeskrivelse, er det verdt å anstrenge seg for å få på plass de viktigste kvalifikasjonene. Mange kurs kan tas på nett, slik at det blir lettere å gjøre kompetanseheving til en del av den daglige rutinen. Du kan også jobbe med å forbedre kvalifikasjonene du allerede har, eller repetere på områder der det trengs. Mulige arbeidsgivere blir imponert av at du tar initiativ til å forbedre deg. Det gjør deg til en ettertraktet kandidat.
5. Gjør frivillig arbeid
Det er lett å føle seg fastkjørt i et spor når man søker etter jobb. Å gjøre frivillig arbeid er en fin måte å få nytt perspektiv på, enten det er for en organisasjon som kan hjelpe deg i karrieren, eller bare noe du brenner for. Det gir en god følelse å hjelpe andre. Vi blir alle drevet av både indre og ytre motivasjon. Med frivillig arbeid kan du få begge deler, ved å gjøre noe du kan være stolt av (indre motivasjon) samtidig som du forbedrer CV-en din for mulige arbeidsgivere (ytre motivasjon).
For å holde motivasjonen oppe under jobbsøkingen kan du få flere tips i vår jobbsøkerguide eller lese flere av våre . Du kan også registrere CV-en din i databasen vår og se på hvilke ledige stillinger vi har. Nå er du ett skritt nærmere drømmejobben. Lykke til!