Har du lenge vært på jakt etter en ny jobb, men har vanskeligheter med å finne drømmejobben? Opplever du utfordringer med å få tilbakemeldinger og invitasjoner til intervju, eller har du allerede deltatt på flere intervjuer uten å finne den perfekte matchen? Å søke jobb er en utfordrende oppgave som krever tid og innsats. Hvis jobbsøket ditt ikke har gitt de ønskede resultatene enda, kan det være nyttig å ta en titt på dette innlegget!
En god CV og søknad er de viktigste verktøyene når du skal søke jobb
CV og søknad er vanligvis de første dokumentene hvor en fremtidig leder eller rekrutterer gjør seg kjent med deg. Bruk alltid tid på CV og jobbsøknad slik at den blir gjort nøye og spesifikk til jobben du søker på. Dersom du for eksempel har navnet på bedriften med i søknadsteksten er det viktig å sjekke flere ganger at det er skrevet riktig og at kontaktpersonen stemmer. Det vil ikke gi et særlig godt inntrykk dersom et helt annet firmanavn dukker opp i søknadsteksten!
Husk å oppdatere CV-en din etter hvert som du får mer arbeidserfaring eller fullfører flere grader eller kurs. Det er også lurt å legge til eventuelle nye ansvarsområder du har opparbeidet deg, og beskrivelse av stillingen du har i nåværende jobb. Flere CV-tips finner du i dette innlegget!
Forbered deg til intervjuet
Førsteinntrykkets betydning bør ikke undervurderes. Finn ut hvor nærmeste parkeringsplass eller kollektivstopp ligger, slik at du er sikker på å komme deg til intervjustedet til avtalt tid. Hvis du har mottatt en invitasjon til et videointervju så sjekk at datamaskinen og internettforbindelsen er i orden før intervjuet starter. Dersom du av en eller annen grunn skulle bli forsinket, så informer intervjueren så snart som mulig. Da gir du et profesjonelt, høflig og saklig inntrykk av deg selv.
Vurder på forhånd hvordan du vil svare på de vanligste intervjuspørsmålene. Vær forberedt på å fortelle om dine styrker og svakheter, og hvorfor du søkte på stillingen. Vær ærlig og åpen i intervjuet, og beskriv deg selv med sunn selvtillit uten å under- eller overdrive ferdighetene dine. Intervjuinvitasjonen i seg selv er en bekreftelse på at rekruttereren ser ditt potensiale for å takle oppgavene. Stol på deg selv!
Hva om du ikke blir valgt til jobben?
Det er en stor skuffelse når du får avslag på jobbsøknaden din, og spesielt når du har brukt tid på CV og søknad. Til tross for skuffelsen er det lurt å bruke situasjonen til en fordel for deg. Spør for eksempel rekruttereren om hvilke faktorer som påvirket beslutningen. Har den utvalgte til jobben en viss kvalifikasjon eller egenskap som du også kan tilegne deg gjennom for eksempel tilleggsstudier eller kurs?
Det kan være hundrevis av søkere til en åpen jobb, så det å få et intervju er i seg selv en indikasjon på at du har et stort potensial. Selv om du ikke ble den utvalgte til stillingen akkurat nå, kan det bli andre interessante muligheter hos arbeidsgiverbedriften i fremtiden. Ikke mist motet selv om du ikke ble valgt – legg heller igjen et godt inntrykk av deg selv slik at rekruttereren får høre navnet ditt og dermed kan ta kontakt om en annen stilling i fremtiden!
Søk gjerne på ulike jobber!
Hvis det er lite ledige jobber innen ditt fagfelt eller bedriften du er interessert i ikke har ledige stillinger, kan det være på tide å oppdatere jobbsøket! Prøv å søk på jobber du kanskje i utgangspunktet ikke hadde tenkt på å gjøre. Kanskje det er på tide å teste en helt ny bransje? Hvis det er vanskelig å finne et langsiktig eller fast arbeidsforhold, så kan det være lurt å godta kortere arbeidsperioder også. En deltidsjobb kan gå over til en fulltidsjobb, du kan få fast jobb fra praksisplass, og gå fra en utøvende rolle til en leder. Mulighetene er mange! Bemanningsbyrå er en utmerket måte å skaffe seg jobb på. Selv om stillingsannonsene kan være knyttet til kontrakter eller prosjekter, jobber vi i Adecco kontinuerlig med å sikre raske jobbmuligheter for våre ansatte så snart en kontrakt er fullført.
Jobber gjennom sosiale medier og nettverk
I dag benyttes ofte direktesøk i rekrutteringsprosesser, der rekrutterere tar kontakt med personer gjennom plattformer som LinkedIn hvis de har en passende bakgrunn for tilgjengelige stillinger. Uavhengig av rolle er LinkedIn en utmerket kanal for jobbsøkere som ønsker å finne nye muligheter, så opprett eller oppdater profilen din!
Bruk også gjerne Facebook som en del av jobbsøkingen. Det finnes ulike lokale grupper på Facebook hvor du kan finne ledige stillinger i ditt område. Også på Instagram kan du finne interessante temaer knyttet til jobbsøking, og gjennom denne kanalen kan du også bli kjent med arbeidsgiverbedriftene som interesserer deg og deres nettverk.
Glem ikke jobbsøkerportalen! Ved melde deg på jobbvarsel i Adecco får du beskjed om jobber som interesserer deg, eller registrerer deg som jobbsøker så vi kan komme i kontakt når vi har jobber som interesserer deg!