Med over 900 millioner brukere i mer enn 200 land, er LinkedIn verdens største profesjonelle nettverk. Det er en plattform hvor du viser frem ditt profesjonelle selv ved å presentere din faglige kunnskap, finner stillingsannonser og skaper nettverk.
Hvorfor trenger du en LinkedIn-profil?
Fordi det er her rekrutterere og arbeidsgivere ser etter nye talenter. Er du på jakt etter en ny jobb, må du være synlig på LinkedIn. En undersøkelse utført av CareerBuilder fant at 70% av de spurte arbeidsgiverne bruker sosiale medier for å screene kandidater før de tilbyr ansettelse.
Det er også på LinkedIn at HR sonderer terrenget. Hele 77% av de spurte rekruttererne svarte at de ser etter nye kandidater på LinkedIn, ifølge en undersøkelse utført av Jobvite. Har du en sterk profil på LinkedIn, er sjansen derfor stor for at din neste arbeidsgiver tar kontakt med deg i stedet for omvendt. Her forteller vi deg steg for steg hvordan du bygger en sterk profil på verdens største profesjonelle nettverk.
En gjennomtenkt overskrift
Under navnet ditt er det plass til en kort overskrift. Her er det viktig å tenke nøye gjennom hva du velger å skrive. Tittelen dukker nemlig opp i søkeresultater, kontaktforespørsler, medarbeiderlister og i meldinger bare for å nevne noen områder. Overskriften er dermed din første sjanse til å presentere ditt profesjonelle jeg. Velg noen av dine ferdigheter og en passende stillingstittel for å vise potensielle arbeidsgivere hva du kan gjøre og hvilken type stillinger du passer for.
Profilbilde
Profilbildet ditt er en liten, men viktig detalj. Folk har nemlig en tendens til å huske ansikter bedre enn navn. Det trenger ikke være et bilde tatt av en profesjonell fotograf, men unngå rotete bakgrunner og bilder der du ikke kan se ansiktet ditt tydelig. Data fra LinkedIn viser at kontoer med et profilbilde mottar 9 ganger flere kontaktforespørsler og 21 ganger flere profilvisninger.
Sammendrag
I sammendraget får du mulighet til å gi et helhetsbilde av hvem du er, og hvilken kompetanse og erfaring du har. Vanligvis viser standardvisningen de tre første linjene i sammendraget ditt, så pass på å starte sterkt for å fange leserens interesse. Tenk på denne delen som din elevatorpitch!
Fortell oss om dine karriereprestasjoner og mål du er stolt over å ha oppnådd. Gi eksempler på dine ferdigheter, og fortell hvordan disse har hjulpet dine tidligere arbeidsplasser. For å gjøre teksten lettere å forstå kan det være lurt å lage en punktliste over disse. Rundt 40 ord er en passende lengde for sammendraget.
Erfaring
Det som er viktig å huske når du fremhever din tidligere erfaring på LinkedIn, er at det skal være en beskrivelse av dine tidligere jobber, ikke bare en liste. Det gir deg muligheten til å vise ferdighetene du har og hvordan de ble brukt i tidligere jobber. Sørg for at du har en oppdatert stillingstittel. Det gir nemlig 5 ganger flere kontaktforespørsler og 8 ganger flere profilbesøkende ifølge LinkedIn.
For å gjøre det enklere for leseren kan du med fordel bruke punktlister for å bryte ned dine tidligere oppgaver under hver jobb, men sørg for at de også kort viser dine prestasjoner og ansvarsområder. Du trenger ikke å liste opp alle jobbene du noen gang har hatt. Ta med jobbene som inkluderer ferdighetene du tror er relevante for retningen av karrieren din.
Nettverk og henvisninger
Når du føler at du er fornøyd med profilen din, er det på tide å starte å nettverke! Ved å knytte kontakter med gamle kollegaer og studiekamerater viser du både at du har et profesjonelt kontaktnettverk, og at du er digitalt aktiv. Ikke glem å legge til personer du har studert med. Og ja, det er helt greit å legge til familie og venner. De kan ha noen i nettverket som kan hjelpe deg i jobbsøkingen.
Anbefalinger fra tidligere kolleger og ledere gir troverdighet til din profesjonelle profil. Skriv til kolleger du har jobbet tett med og be dem om å fremheve en ferdighet du vil vise i profilen din.
Egendefinert nettadresse
Et enkelt, men effektivt triks som gjør det lettere for rekrutterere og søkemotorer å finne deg, er å tilpasse nettadressen din. Gå til profilen din, og klikk på rediger URL øverst til høyre. Hvis du har et felles navn, er det en risiko for at den spesifikke URL-en blir tatt. Velg en URL som er så nær navnet ditt som mulig.
Et siste tips! Vær oppmerksom på rettskrivning og grammatikk. Uforsiktige skrivefeil har en negativ innvirkning på profilen din, og du risikerer å bli filtrert ut av rekrutterere.
Vil du ha flere tips for å lykkes i jobbsøkingen? Les mer på bloggen vår!