Advarsel! Vi har blitt gjort oppmerksomme på meldinger i sosiale medier fra personer som utgir seg for å være rekrutterere fra Adecco. Disse personene har ingen tilknytning til Adecco. Blokker og rapporter gjerne disse kontoene. Alle ledige stillinger finner du som vanlig her på vår nettside.

Spørsmål du kan stille før og på jobbintervju

Jobbintervju er ikke bare å svare på spørsmål – det er også din sjanse til å finne ut om arbeidsplassen er den rette for deg. Det er kjedelig å måtte takke nei til et jobbtilbud etter å ha investert lang tid, eller enda kjipere – å starte i en jobb som ikke passet så bra likevel. Les videre for å lære både om spørsmål du kan stille til intervjueren, men også spørsmål du bør stille deg selv i prosessen for å sikre at du ender på riktig sted.

Hvis du skal på jobbintervju, har du sannsynligvis forberedt deg på å svare på en rekke spørsmål om deg selv, og hvorfor akkurat du er den rette for jobben. Kanskje har du til og med pugget de topp 5 vanligste spørsmålene på jobbintervju og er klar.

Før jobbintervjuet bør du alltid undersøke så mye som mulig om bedriften, og lese deg opp på forhånd. Vi har tidligere gitt tips til hvordan du kan finne ut om det er en inkluderende arbeidsplass, men det er også andre ting som kan være greit å holde styr på når du skal søke ny jobb.

Hvorfor bør du stille spørsmål til intervjuer?

En rekrutterer eller intervjuer tar det nok for gitt at du kjenner til den aktuelle bedriften, men det er alltid spørsmål som ikke kan besvares ved å titte på nettsiden eller sosiale medier. Det kan dreie seg om detaljer i stillingsbeskrivelsen som er uklare, eller verdimessige spørsmål du anser som viktige når du skal velge ny arbeidsgiver. Ved å stille spørsmål til intervjuer viser du at du er en aktiv og engasjert person, og at du forstår at det er viktig å stille krav selv om intervjuet handler om deg.

Hvilke prestasjonskrav og utviklingsmuligheter finnes i rollen?

Selv om den utlyste stillingen ofte er detaljert beskrevet i utlysningen, snakker arbeidsgiver sjelden om verken prestasjonskrav eller konkrete utviklingsmuligheter. Hvordan vil din ytelse og produktivitet bli målt og sporet, og vil kravene øke over tid? Hvordan mener arbeidsgiver at rollen vil bidra til bedriftens resultater og vekst? Hvor plasseres rollen i organisasjonshierarkiet, og hva vil være et naturlig neste steg eller neste stillingstittel? Disse spørsmålene er viktige for at du skal forstå hvordan ambisjonsnivået ditt samsvarer med arbeidsgivers forventninger.

Hva ønsker du av work/life-balanse, og hvor fleksibel er arbeidsgiver om arbeidstid og fjernarbeid?

Det står kanskje noe om dette i annonsen, men spørsmål om hjemmekontor og arbeidstid kan likevel være verdt å ta opp med rekruttereren. Én bedrift tenker kanskje at «fleksibilitet» betyr kjernetid fra 9-15, mens en annen arbeidsgiver lar ansatte jobbe akkurat når de vil, så lenge arbeidet blir gjort. Noen trives med «særskilt uavhengig stilling», der man kan styre tiden sin selv, mens andre ønsker rett til overtidsbetalt. Det er viktig at du gjør deg opp en mening om hva som fungerer best for deg. Når det gjelder fjernarbeid kan det være greit å spørre om bedriftens erfaringer med dette og hvordan man kan støtte de som jobber helt eller delvis hjemmefra, for eksempel med videokonferanseutstyr eller en kontorstol.

Er det muligheter for videreutdanning og kompetanseheving ved bedriften?

Mange bytter jobb fordi de opplever at de ikke får mulighet til å utvikle seg i sin rolle eller tid til å utvikle sine ferdigheter i arbeidstiden. Inkluderer frynsegodene avsatte penger til opplæring og videreutdanning? Nettkurs? Vil jeg kunne lage en utviklingsplan sammen med min leder? Spør gjerne om eksempler på kompetanse som andre ansatte har fått som en fordel hvis dette er viktig for deg.

Kan du fortelle meg noe om teamet og mine fremtidige kolleger?

Er det viktig for deg med godt kollegialt miljø? Om du helst vil holde sosialt liv og kontorliv adskilt, er kanskje en jobb med ukentlige after works ikke for deg. Du kan ha mulighet til å komme på studiebesøk eller møte fremtidige ansatte som en del av rekrutteringsprosessen, men det er ikke opplagt. Spør gjerne om alder, bakgrunn og erfaring til dine fremtidige kollegaer, slik at du føler du vil passe inn. Jobber mange hjemmefra?

Er jobben riktig for meg?

Det viktigste spørsmålet du må stille deg selv gjennom intervjuperioden er det faktisk bare du selv som kan finne svaret på. Hva er det som er viktig for deg? Ofte må man kompromisse, da det er vanskelig å få alt man ønsker i én jobb. Hva velger du helst av fleksibelt hjemmekontor og kontor med bra kantine? Ønsker du en jobb der du kan reise og oppleve nye ting, eller vil du kunne logge av kl. 17? Vil du heller ha godt arbeidsmiljø, eller er det lønnen som til syvende og sist er viktigst? Dette er avveininger ingen andre kan ta for deg, men når du finner svarene vil det også være lettere for deg å vurdere hvilke jobber som er rette å søke på.

Dette er bare noen få eksempler på spørsmål som kan være gode å stille på et jobbintervju, men også til deg selv mens du vurderer om jobben er riktig. Avhengig av bransje og rolle er det selvsagt andre spørsmål som kan være aktuelle for at du skal føle deg trygg på at du har havnet på rett sted. Du kan også finne flere eksempler i bloggen. Lykke til!

Skribent
Adeccobloggen

Du vil kanskje også lese

Finn din drømmejobb

Vi håper du har fått med deg noen gode råd på veien og at du kjenner deg tryggere foran ditt jobbsøk. Nå er det vel på tide å ta en titt på alle våre ledige stillinger? Har du flaks finner du drømmejobben din allerede i dag.

Kontaktskjema til bedrift

Vi bistår deg med å tiltrekke og rekruttere de beste og mest kompetente medarbeiderne uansett om du trenger midlertidig forsterkning eller om du skal rekruttere til faste stillinger. Vi gir oss ikke før du er fornøyd og har riktig person på rett sted.

TIL KONTAKTSKJEMAET

Copyright © Adecco Norge